Saturday, June 27, 2015

Domestikoitunut globalistiKeksittekö mitään kivempaa puuhaa kesäisenä lauantai-iltana kuin valaa kynttilöitä? JOO, en minäkään! Kotipuuhia hoidellessa nimittäin keittiön kaapista käteen osui säästämäni kynttilänjämät, toisesta kaapista löytyi parittomia ruusukuppeja (oli tapana hamstrata niitä aikoinaan) ja kierrätyskori oli väärällään peltipurkkeja. Tuumasta toimeen!

Tarvitset:

Kynttilänjämiä tai kynttilämassaa (käsityöliikkeet)
Sydänlankaa (käsityöliikkeet, itse käytin katkenneen kruunukynttilän lankaa)
Ruusukupin tai vastaavan
Kattilan
+ alumiinitölkin jos et halua pilata kattilaa tai sytyttää massaa tuleenTyövaiheet:


1. Sido suora sydänlanka tikkuun (suosittelen grillitikkua tai hammastikkua) niin, että se yltää pohjaan ja on suorassa. Asettele lanka keskelle astiaa. Ilmeisesti kaupan sydänlankaa kannattaa pyöräyttää steariinissa ja muotoilla suoraksi ennen tätä vaihetta!
Mikäli valat useamman kynttilän niin kannattaa sitoa kaikki langat etukäteen. Sula steariini on leimahdusherkkää, eikä sitä kannata odotuttaa sitomisen ajan.


2. Lämmitä jämiä tai massaa tölkissä vesihauteessa kohtalaisella lämmöllä (itselläni levy oli nelosella). Jämissä saattaa olla epäpuhtauksia ja sydänlankoja mukana, ne olisi hyvä nyppiä pois sulasta massasta, että kynttilästä tulee siisti. Alumiinitölkki ei kuumunut vedessä, mutta peltinen tölkki on varmasti tulinen, joten varovasti niitten kanssa!

K: Kuinka paljon massaa?
V: Ei hajuakaan! Itselläni oli pelkkiä jämiä, joista tuli vähän vajaita kynttilöitä. Mutulla mennään.


3. Kaada sula steariini muottiin. Anna muotin olla ihan hissuksiin yhdessä paikkaa, äläkä heiluttele sitä sinne ja tänne. Steariini alkaa nimittäin kovettua nopeasti ja kynttilästä tulee erikoisen näköinen jos sitä on loikutellut miten sattuu. Kannattaa siis valita semmoinen paikka, missä muotti saa olla rauhassa. Viileämmässä steariini jähmettyy nopeammin.

K: Apua, steariini vajuu keskeltä kuopalle!
V: Joo niinpä tekee! Tämän voi jälkikäsitellä kaatamalla kovettuneen steariinin päälle vajumaan lisää massaa, tai sitten todeta, että kynttilä on ihan kaunis ja hyvä sellaisena kuin se on.


4. Nauti tuloksista. Kynttilä on nyt valmis ja elämäsi on asteen verran lähempänä domestikoitunutta unelmaa. Itsetehdyt kynttilät todennäköisesti palavatkin kauniimmin.

K: Kuvassa on vihreitä jämiä, mutta kynttiläsi on punainen.
V: No en ihan muistanut kuvata materiaaleja ennenkuin olin valamassa ensimmäistä kynttilää. Tein myös vihreän, mutta siitä tuli hieman ruma, kun valkoisia jämiä ei ollut enää riittävästi.

No comments:

Post a Comment