Wednesday, May 13, 2015

La vie est belle! Matkalla Ranskassa
Vielä Euroopan maaperällä ollessani ajattelin ex tempore ottaa ja lähteä erään ystäväni luokse Ranskaan. Nyt on heti alkuunsa mainittava, että suosittelen ensikertalaiselle Ranskanmatkaajalle jättämään Pariisin haisevat tomut omaan arvoonsa ja suuntaamaan matkansa pohjoisemmaksi, Lyoniin.

Lyon on 1,7 miljoonan asukkaan joenvarsikaupunki, joka on eläväinen kolmen yliopistonsa ja sen kautta suuren nuorisopopulaationsa ansiosta. Koulutettu väestö puhuu myös sujuvaa englantia, joten ranskankielen alkeilla (ja ilman) pärjää ihan hyvin. Itselläni nyt tosin oli natiivi opas matkassa, joten se ehkä vaikuttaa helppouden tunnelmaan. Lyon sopinee yhtälailla nuorille seikkailijoille kuin pariskunnille ja perheille. Ranskalaiset suhtautuvat raikkaan huolettomasti lapsiin, ja kersat saavatkin temmeltää ilman, että jatkuvasti joku roikkuu perässä kieltämässä. Mielestäni se oli mm. Parc de la Tête d'Or -puistossa erityisen miellyttävää. Puistossa vierähti muutoinkin tovi, sillä itse nautin täysin rinnoin luonnon äärellä ja olisin voinut siellä pikniköidä vaikka koko päivän. 

Emme nyt kuitenkaan koko päiväksi jääneet, vaan suuntasimme ehdan turistin tavoin vanhaan keskustaan Fourviereen. Lyonissa pääsee kätevästi kävellen ympäriinsä, ja kaupungissa on myös lainapyöriä. Vanhan keskustan alue tosin on mäkistä eikä siksi ehkä sovellu pyöräilyyn. 

Basilique Notre Dame de Fourvière sisäpuolelta
Ehdottomasti suosittelen arkkitehtuurin ja taiteen ystävälle.
 Lihoin ja laihduin yhtäaikaisesti reissun ajan, sillä ranskalaiset tykkäävät syömisestä ja annoskoot ovat suuria. Toisaalta ranskalaiset ovat myös aktiivista sakkia, sillä jengi hiihtää jatkuvasti edestakaisin Rhonen viertä kävellen, juosten, pyörällä, potkulaudalla ja ylös alas vanhoja katuja. Joku on joskus väittänyt, että ranskalaiset eivät kuntoile ja pysyvät laihoina vain tiukalla itsekurilla. Ehkä niin Pariisissa, mutta ei todellakaan Lyonissa.Matkalla Ranskassa jatkunee vielä lyhyellä postauksella reissustani Alppien huipulle ja alppikaupunki Grenobleen. 

No comments:

Post a Comment